فرایندهای اصلی در انبارداری کدام است?
23 آبان 1400فرایندهای اصلی در انبارداری کدام است؟
همانطور که میدانید انبار به اماکنی گفته میشود که محصولات ارزشمند و کالاهای بسیار مهم را در خود نگهداری و ذخیره میکنند. این کالاها ممکن است کالاهای بازرگانی، مواد اولیه، مواد خام و مصرفی، فرآوردههای مختلف و… باشند. یکی از مباحث مهم در زمینه انبارداری و انبار کالاها، فرآیندهای انبارداری است.
فرآیندهای انبارداری را در حقیقت میتوان مجموعهای از عملیاتها و اقدامات به شمار آورد که در انبارهای مختلف کالاها، مورد استفاده قرار میگیرند. این فرایندها به طور کلی شامل عملیاتهایی از قبیل: تخلیه بار، بارگیری، نگهداری کالاهای مورد نیاز تا زمان استفاده از آنها و… هستند.
لازم است بدانید که فرآیندهای انبارداری، برخی از فرایندهای اصلی و چند نمونه از فرایندهای پشتیبان را در بر میگیرند. در این مقاله قصد داریم به این موضوع اشاره کنیم که فرایندهای اصلی در انبارداری کدام است.
فرایندهای اصلی در انبارداری
لازم است بدانید که فرایندهای اصلی در انبارداری، در حقیقت، مجموعه عملیات و یا اقداماتی هستند که در تمامی انبارهای کالا انجام میپذیرند. این فرایندها به طورکلی شامل اقداماتی از قبیل: پذیرش کالا، جایگذاری و جابهجایی محصولات در انبار، انتخاب و جمعآوری کالاها برای خروج از انبار و بستهبندی و تحویل کالاها هستند. در ادامه به شرح هر یک از فرایندهای اصلی در انبارداری خواهیم پرداخت.
پذیرش کالاها در انبار
پذیرش کالا در انبار و یا دریافت آن، در حقیقت اولین گام در فرایندهای اصلی انبارداری به شمار میرود. پذیرش کالاها در انبار به کلیه اقداماتی گفته میشود که به ورود کالاها به یک مجموعه انبارداری و عبور آن از چارچوبهای مورد نیاز، مربوط میشود. در طی این فرایند تمامی محصولات و کالاهای مورد نظر پیش از وارد شدن به فضای داخلی انبار و یا قرار گرفتن در قفسهها، توسط کارکنان انبار مورد بازرسی دقیق قرار میگیرند و سپس آمارگیری میشوند.
در حالت معمول شرکتهای حمل و نقل و یا صاحبان مشاغلی که قصد دارند از خدمات انبارداری برای کالاهای خود استفاده کنند دارای مجوزهای قانونی انجام این کار از مراجع مربوطه هستند و از این طریق درخواست تحویل کالاهای خود به انبار را ارائه میدهند. در شرایطی که کالاها و محصولات مورد نظر به پشت درب انبار منتقل گردد لازم است برخی از کنترلها بر روی آنها انجام گیرد.
پس از طی کردن این مرحله، پذیرش کالاهای مورد نظر در انبار و یا دریافت آنها اتفاق خواهد افتاد و محصولات و اجناس از نظر شکل، تعداد و… با اطلاعات ارائهشده از سمت درخواستکننده، مطابقت داده میشوند. در این گام، اگر هرگونه مغایرتی در اطلاعات ارائهشده و کنترلشده، وجود داشته باشد لازم است صورتجلسهای تنظیم گردد.
یکی دیگر از اقداماتی که در این مرحله از فرآیند انبارداری صورت میگیرد دستهبندی کالاها است. دستهبندی کالاها در این مرحله، با در نظر گرفتن مواردی از قبیل: نوع اجناس، وضعیت کالا، امکانات انبار مورد نظر و.... صورت میگیرد. پس از انجام این کار، کالاهای پذیرششده وارد انبار میگردند.
جایگذاری کالاها و جابهجایی آنها در انبار
یکی دیگر از فرایندهای اصلی در انبارداری، جایگذاری کالاهای واردشده به انبار و جابجایی این اجناس است. لازم است بدانید که پس از وارد شدن و پذیرش کالاها در انبار، باید تمامی کالاها در محل مناسب خود جایگذاری شوند. اقدامات جایگذاری محصولات در این گام، با توجه به استانداردهای موجود در این زمینه در مورد نحوه ذخیرهسازی کالاها در انبار روی خواهد داد.
همانطور که میدانید بسیاری از کالاهایی که وارد انبار میشوند برای دوام و بقای کافی خود، نیاز به برخی از شرایط ویژه دارند. بنابراین لازم است حتما در مکان و موقعیتی قرار بگیرند که با ماهیت و ویژگیهای آنها سازگاری داشته باشد. برای نمونه، برخی از کالاها نیاز به شرایط نوری خاصی دارند و لازم است در محیطی قرار گیرند تا این نیازشان برطرف گردد و از این طریق به حفظ و دوامشان کمک شود. بنابراین در نظر گرفتن مکان و موقعیت مناسب برای این کالاها ضرورت دارد.
از دیگر اقداماتی که در این مرحله باید صورت بگیرد میتوان به این مورد اشاره کرد که لازم است محل ذخیره و نگهداری هر یک از کالاها به صورت دقیق بر روی اسناد مختلف کاغذی و یا سامانههای موجود در این زمینه ثبت و ضبط گردد تا از این طریق، فرایند تحویل کالاها تکمیل گردد. انجام این کار به ویژه در انبارهای بزرگ و عمومی ضرورت دارد.
پس از اینکه این اقدامات به طور کامل انجام شد و کالاها مراحل تحویل خود را سپری کردند رسید و یا قبض انبار به صاحبان محصولات و یا فردی که نماینده قانونی آنها در این زمینه است ارائه میگردد. نکته قابل ذکر در این زمینه این است که محصولاتی که در انبارهای کالاها قرار میگیرند و دارای ارزش مالی و مادی هستند این امکان را دارند که بهعنوان یک وثیقه در بانکها و یا مؤسسات دیگر مالی مورد استفاده قرار گیرند و از این طریق به ارائه تسهیلاتی نیز کمک کنند. بنابراین در این گام توجه به قبض انبار و یا نوعی مدرک رسمی که نشان دهد این اموال و کالاها، وجود دارند ضرورت دارد.
انتخاب و جمعآوری کالاها برای خروج از انبار
همانطور که میدانید این امکان وجود دارد که صاحب کالا قصد داشته باشد کالاهای تحویلشده به انبار را از این مکان خارج سازد. در صورت درخواست وی برای انجام این کار، لازم است برخی از تشریفات قانونی خروج کالا طی شود و پس از این اقدامات، عملیات جمعآوری محصولات مورد نظر از سطح انبار روی دهد و سپس کالاها به مکان تحویل، حمل گردند.
در صورتی که کالاهای شما در یک انبار عمومی و رسمی ذخیره و نگهداری شده باشند لازم است به نکات دیگری نیز توجه داشته باشید. برای نمونه برای کالاهایی که برای آنها برگه وثیقه صادر شده باشد، اما در وثیقه یک بانک و یا هر مؤسسه دیگری باشند اجازه خروج از انبار صادر نخواهد شد.
بستهبندی و تحویل کالاها از انبار
یکی دیگر از گامها و در حقیقت گام نهایی از فرایندهای اصلی در انبارداری، بستهبندی کالاها و تحویل آنها از انبار است. در این مرحله و پس از صدور مجوزهای مورد نیاز برای خروج کالاها، تمامی اطلاعات مربوط به تحویل کالا و همچنین وسایل نقلیه لازم برای انجام این اقدامات، دریافت میگردد و سپس منابع مورد نیاز برای بارگیری به کالاها تخصیص داده خواهد شد. این امکان وجود دارد که صاحب کالاها درخواست بستهبندی محصولات خود را داشته باشد. در چنین مواقعی کالاهای مورد نظر وی بستهبندی خواهند شد و سپس عملیات بارگیری آنها صورت خواهد گرفت.