آشنایی با هوش مصنوعی
5 اردیبهشت 1400هوش مصنوعی دانشی است که در سالهای اخیر به سرعت فراگیر شده است و روزبهروز بر میزان گستردگی و کاربردهای آن در دنیای پیرامون ما افزوده میشود. هوش مصنوعی از آن دست رشتههایی است که آیندهی جهان را رقم می زند و به نظر میرسد در مدت زمان کوتاهی، تغییرات وسیع و عمیقی در تمام جنبههای زندگی ما به وجود بیاورد. به همین جهت در سالهای اخیر سرمایهگذاریهای بزرگی روی این رشته انجام شده و توجه بسیاری از دولتها و شرکتهای بزرگ را به خود جلب کرده است. همراه باشید تا شما را با رشتهی هوش مصنوعی بیشتر آشنا کنیم و از جنبههای مختلف آن برایتان بگوییم.
تعریف هوش مصنوعی
شاید این موضوع باعث تعجبتان بشود اما باید بدانید هنوز در دنیا تعریف یکسانی برای هوش مصنوعی وجود ندارد که تمام دانشمندان و متخصصان این حوزه، آن را قبول داشته باشند. هر متخصص و فعال این رشته، هوش مصنوعی را به شکل متفاوتی تعریف میکند؛ مثلاً یکی از گردانندگان شرکت اینتل، هوش مصنوعی را "چشماندازی ساده که در آن نمیتوان کامپیوترها را از انسانها تشخیص و تمیز داد"، تعریف کرده است یا یکی دیگر از متخصصان این رشته، هوش مصنوعی را "ساخت معنا از داده" میداند. یکی از دلایل این امر نیز این است که دنیا هنوز نتوانسته به توافقی دربارهی معنی "هوشمندی" دست پیدا کند. از طرفی دیگر، گسترهی مواردی که هوش مصنوعی میتواند در آن کاربرد داشته باشد، به قدری وسیع است که نمی توان یک تعریف جامع دربارهی آن و کارکردهای آن بیان کرد.
با این حال اگر بخواهیم به یک تعریف که گسترهی وسیعی از فعالان این رشته آن را قبول دارند استناد کنیم، میتوانیم به سراغ این عبارت که هوش مصنوعی را "دانش شناخت و طراحی عاملهای هوشمند" تعریف کرده است، برویم. "عامل هوشمند" در این عبارت، سامانهای تعریف شده است که دست به شناسایی محیط اطراف خود میزند و بر اساس دادههای به دست آمده و تحلیل و بررسی آنها شانس موفقیت خود را بالا میبرد.
هوش مصنوعی (Artificial Intelligence)، که برخی از آن به نام هوش ماشینی نیز یاد میکنند، یک دانش میان رشتهای است و از مباحث بسیاری مانند ریاضیات، فلسفه، زبان شناسی، عصب شناسی، فیزیولوژی، روان شناسی، آمار و احتمالات و تئوری کنترل در سرفصلهای خود بهره میبرد و در بسیاری از علوم مانند علوم رایانه، مهندسی، پزشکی، زیست شناسی، علوم اجتماعی و غیره کاربردهای فراوانی دارد.
سطوح هوش مصنوعی
هوش مصنوعی ضعیف یا محدود
فعلاً تمام سیستمها، برنامهها و دستگاههای هوش مصنوعی که تا به امروز اختراع و توسعه داده شدهاند، در سطح هوش مصنوعی ضعیف قرار دارند. در این سطح عاملهای هوشمند تنها میتوانند وظایف محدودی که برای آنها مشخص شده است را انجام بدهند و هوشمندیشان محدود است. البته این عاملهای هوشمند در سطح هوش مصنوعی ضعیف میتوانند در انجام برخی از وظایف، مانند پردازش تصویر از انسان بهتر عمل کنند.
هوش مصنوعی عمومی
در این سطح از هوش مصنوعی، عاملهای هوشمند قدرت بسیاری زیادی دارند و دنیای پیرامون خود را مانند یک انسان درک میکنند. این عاملهای هوشمند میتوانند وظایفی که یک انسان به راحتی آنها را انجام میدهد را، هم سطح با انسان یا گاهی در زمینههایی مانند حافظه، بهتر از او به انجام برسانند. البته بشر هنوز به این مرحله از هوش مصنوعی دست پیدا نکرده است.
هوش مصنوعی سوپر
این سطح از هوش مصنوعی مربوط به زمانی است که دستگاهها و عاملهای هوشمند به قدری قوی شدهاند که هوش آنها میتواند از هوش و درک انسانها پیشی بگیرد و بر هوش آدمها چیره شود، به اصطلاح دارای هوش فرابشری شود. این نوع از AI هنوز در حد تئوری باقی مانده است.
انواع شاخههای هوش مصنوعی
یادگیری عمیق، یادگیری ماشین، پردازش زبان طبیعی، رباتیک، سیستمهای متخصص و منطق فازی، شاخههای زیر مجموعهی هوش مصنوعی هستند که در کنار هم دنیای وسیع AI را به پیش میبرند.
در انتها
با هوش مصنوعی و سطوح مختلف آن آشنا شدیم و اندکی دربارهی این رشتهی به شدت جذاب و آیندهدار اطلاعات به دست آوردیم. البته همانطور که گفتیم هوش مصنوعی جنبههای بسیار متنوعی دارد و در بسیاری از رشتهها میتوان از مزایای آن استفاده کرد. به همین دلیل قصد داریم در سلسه مطالبی، شما را با جنبهها و کاربردهای مختلف آن بیشتر آشنا کنیم. اگر به این رشته علاقهمند هستید، منتظر مطالب بعدیمان در توسعه فناوری نیک آوازه باشید.